Повече от 50 творби на академик Светлин Русев са изложени от

...
Повече от 50 творби на академик Светлин Русев са изложени от
Коментари Харесай

Избрани творби на акад. Светлин Русев в галерията на Зураб Церетели в Москва

Повече от 50 произведения на учен Светлин Русев  са изложени от през вчерашния ден в галерията на Зураб Церетели в Москва. 
Организатори на изложбата „ Живопис. Избрано. 1988-2018 година “ са Руската академия за изобразително изкуство и българското посолство със съдействието на Българския културен институт. От през днешния ден до 13 май експозицията е отворена и за гости. 

Картините, които са основани за над 30 годишен интервал, са подбрани и подредени персонално от създателя.  " Търсил съм да бъда аз, дружно с това различим и въпреки това пък и друг ", изясни акад. Русев критериите, съгласно които е избрал творбите, включени в експозицията в съветската столица:

" Държах от последните 20-30 години да подбера неща, които са значими за мен първо. Това значи, че ще са някои от най-сериозните неща, които съм правил -  огромните композиции, които бяха значими за мен и дружно с това аз работя и камерни неща - пейзажи, портрети, като също не беше без значение да включа и такива. Освен това включих и няколко неща, рисувани върху камък -  имах преди седем-осем години една галерия напълно живопис върху камък.

Исках едно по-цялостно представяне  - от една страна тази галерия да звучи като моя галерия, въпреки това пък в действителност да покрива разнообразни посоки, в които съм работил, и на трето място  - неща, които чисто психически и прочувствено са значими за мен - да вземем за пример една огромна картина " Размисъл " и една друга  - " Цивилизационен избор ", която по избран мотив беше правена, както и други  -  " Сънища " от 1988 година, тогава имах много неприятности, друга " Старческият дом ". Повечето от огромните неща са правени по избран мотив и носят внушението и положението на вълнението от това време.  

Заедно с това има и такива, които по Закон божи са значими за мене -  един портрет на Ванга включих, даже до последно не бях я присъединил в списъка, но си споделих: В Русия галерия без Ванга  - това не е допустимо, това ще е сериозен пропуск ", описа Светлин Русев.  Цялото изявлението на кореспондента ни в Москва Ангел Григоров с именития художник чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР